Lisäravinteet – puhtaita vai epäpuhtaita?

Aluksi linkitän tähän aiemman kirjoitukseni lisäravinteista. Kirjoitukseen olen avannut lisäravinteiden maailmaa ja niihin liittyviä hyötyjä sekä haittoja. Kannattaa lukea tämä alustus: https://fuelhealth.blog/2018/04/12/ravintolisat-uhka-vai-mahdollisuus/, jota en toista tähän pitääkseni tämän postauksen pelkästään lisäravinneyrutysten tuotevalvonnan esittelynä.

Ravintolisien hyödyt ovat kiistattomia ja ne ovatkin useiden urheilijoiden käytössä. Ikävä kyllä, niiden käyttöön liittyy myös dopingriski. Vuonna 2012 Iso- Britanniassa 44 % positiivisista dopingnäytteistä tuli lisäravinteista ja 2004 tehdyssä maailmanlaajuisessa tutkimuksessa 14,8 % testatuista lisäravinteista sisälsi Maailman antidopingtoimiston (WADA) kieltämiä aineita (mm. anabolisia steroideja, prohormoneita ja stimulantteja). Kaikki maailmanlaajuisen tutkimuksen epäpuhtaista tuotteista oli valmistettu viidessä maassa: Alankomaat, Itävalta, Italia, Iso-Britannia ja Yhdysvallat, mutta tuotteita ja ainesosia myydään ympäri maailmaa. Tehtaissa valmistetuista ravintolisistä on löydetty muitakin epäpuhtauksia, kuten lasinsiruja, metallinpaloja, hyönteisten osia ja ulosteita.

Tämän lisäksi pubmedista löytyi 446 tutkimuksen kooste, missä lisäravinteista löytyi WADA:n kieltämiä aineita jopa 12-58% tutkituista tuote-eristä. Nämäkään tutkimukset eivät koskeneet suomalaisia yrityksiä, vaan tutkimukset tulivat Saksasta, USA:sta, Sveitsistä, Iso-Briannasta, Puolasta, Belgiasta, Kanadasta, Italiasta, Australiasta, Serbiasta, Tsekistä ja Etelä-Afrikasta.

Tähän kirjoitukseen halusin kysyä Suomessa toimivilta suosituilta merkeiltä, missä heidän tuotteensa valmistetaan ja miten he valvovat tuotteidensa valmistusta, sillä Suomalaisten tehtaiden valmisteita ei tutkimuksissa käsitelty. Tavoitteenani on tuoda esille suomalaista laadukasta tuotevalvontaa, joka jää helposti huomioimatta, kun lisäravinteista johtuvista doping-käryistä uutisoidaan.

Lähetin kyselyn yrityksille joko heidän nettisivujen yhteydenottolomakkeen kautta tai sen puuttuessa suoraan sähköpostiin. Kahden viikon kuluttua tein uuden kierroksen niille, jotka eivät olleet vielä vastanneet. Kysely lähti seuraaville Suomessa toimiville yrityksille:

 • Aarja Health
 • Dominus Nutrition
 • Fast
 • Finnmax
 • Foodin
 • Foodspring
 • Leader
 • M-Nutrition
 • Myprotein
 • Nutriworks
 • Optishake
 • Puhdas+
 • Pulsnutrition
 • Puhdistamo
 • Skip
 • Sportlife
 • Sportyfeel
 • Whe’mo
 • Wild Nutrition

Alla on listattuna vastaukset aakkosjärjestyksessä ja muokkaamattomana. En halunnut korjata edes kijoitusvirheitä, jottei tule sellaista oloa, että muutan kenenkään tekstiä. Osa yrityksistä ei palannut asiaan, joten siksi kaikkia vastauksia ei listalta löydy.

Aarja Health

”Aarja Health ravintolisät valmistetaan Seinäjoella (Teollisuustie 16, 60100 Seinäjoki, www.minorito.fi) meidän omalla tehtaallamme. Toiminnallemme on myönnetty kansainvälinen elintarviketurvallisuuden sertifikaatti FSSC 22000, jonka ytimessä on turvallisten tuotteiden valmistaminen. Olemme parhaillaan päivittämässä tätä sertifikaattiamme vieläkin tarkempaan elintarvikkeiden laatu- ja turvallisuussertifikaattiin, IFS  FOOD 6.1. Näytteistämme kaikki meille saapuvat raaka-aineet varmistaaksemme, että ne ovat sitä mitä niiden pitääkin. Tunnistamme raaka-aineet ja materiaalit FTIR-spektrometrillä infrapunasäteilyn avulla. Tarkistamme myös, että raaka-ainepakkaukset ovat ehjiä, niissä on oikeat merkinnät ja että raaka-aineiden ulkonäkö ja koostumus vastaavat vaatimuksiamme.”

”Tehtaamme on toiminut jo 60-luvulta saakka lääke- ja ravintolisävalmistuksessa. Nykyisessä omistuksessa tehtaallamme ei ole valmistettu lääkkeitä ollenkaan. Tehtaamme toimintatavat ja tilat ovat kuitenkin edelleen samat kuin lääkevalmistuksessa, ja pidämme siitä hyvin tarkasti kiinni. Lisäksi tehtaallamme on yli 40 vuoden ajalta ammattitaitoa lääke- ja ravintolisävalmistuksesta sekä ammattitaitoinen ja koulutettu henkilökunta. Meidän tehtaammelaadunvalvontajärjestelmä sisältää mm. raaka-aineiden ja lopputuotteiden analyysin, kirjalliset ja hyväksytyt valmistus- ja pakkausohjeet, käyttö- ja puhdistusohjeet, reaaliaikaiset erädokumentaatiot, muutoksenhallinnan, tuotantolaitoksen valvonnan ja täydellisen tuotteiden jäljitettävyyden materiaalitoimittajille ja päinvastoin.”

”Mikä tulee kontaminaation mahdollisuuden meidän tehtaalla, voimme sen sanoa olevan mahdotonta. Meillä ei valmisteta tai pakata mitään tuotetta, joka sisältää lääke- tai dopingaineita. Raaka-aineet hankimme luotettaviksi todetuilta toimittajilta. Lisäksi varmistamme jokaisen saapuvan raaka-aine-erän puhtauden FTIR -spektrometrillä alkuperäiseen näytteeseen vertaamalla. Tämä siis tarkoittaa sitä, että yhdessä erässä ei ole mahdollista olla kontaminoitua, väärennettyä tai ylimääräistä ainetta, kuten esimerkiksi kyseisessä kohussa väitettiin (joka on hyvinkin mahdollista riippuen tuotannosta).”

Fast

”Ihan alkuun infoa Fast Creatine Creapure® -tuotteesta, joka mainittu aika ajoin viime viikkojen uutisoinneissa. Creapure® on rekisteröity markkinointinimi aidolle kreatiinimonohydraatille, jonka valmistaa AlzChem Trostber, Saksassa. 
Sen koetaan olevan korkealaatuisin, puhtain ja turvallisin kreatiinimonohydraattivalmiste. 
Se valmistetaan erikseen sitä varten kehitetyissä tiloissa, valmistus on IFS FOOD sertifioitu. AlzChemin valmistama Creapure® on myös mukana Kölnin listalla, joka on edelleen tärkein ravintolisien antidopingalusta. Tässä vielä linkki Creapuren viralliselle sivustolle:
https://www.creapure.com/en/creapure/what-creapure.”

”Creatine Creapure® toimitetaan Ruotsiin valmistajan sinetöimässä pakkauksessa. Siellä se pakataan FAST-pakkaukseen. Creapure® -symboolin käyttö on tarkoin vartioitua ja pakkaustekstit on hyväksytetty kokonaisuudessaan AlzChemillä. 
FAST -jauhetuotteet pakataan Ruotsissa, muutamaa tuotetta lukuun ottamatta. Kumppanimme noudattaa tuoreimpia HACCP ja GMP periaatteita elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi. Tuotanto on FSSC 22000 sertifioitu KIWA Inspecta toimesta.” 

”Kaikki raaka-aineet saapuvat avaamattomissa, valmistajien sinetöimissä pakkauksissa. Kumppanivalmistajallamme on vakiintuneet raaka-ainetoimittajasuhteet ja merkittävä osa näistä kuuluu Informed Sport -piiriin. Raaka-aineet ostetaan WADAn listaa vastaan. 
Raaka-ainetoimittajien tiloissa eikä kumppanivalmistajamme tiloissa käsitellä lääkeraaka-aineita. Tarvittaessa kumppanivalmistajamme teettää lisälaboratoriotestejä. 
Valmistus- ja pakkauslinjat pestään ja puhdistetaan säännöllisesti.”

”FAST Fuel ja Protein Pancakes -tuotteet valmistetaan Belgiassa. Kumppanivalmistajamme on Informed Sport sertifioitu. 
Valmisjuomana nautittava FAST Boom prework shotit valmistetaan myös Informed Sport sertifioidulla kumppanilla.”

Informed Sport- kumppanin toimintaa on avattu enemmän aikaisemmassa kirjoituksessani https://fuelhealth.blog/2018/04/12/ravintolisat-uhka-vai-mahdollisuus/

Finnmax

”Tuotteidemme alkuperämaat ovat Suomi, Eu, Etelä-Korea ja Kiina.”

”Kaikista tuote-eristä tehdään puhtaustestit joko Suomessa meidän yhteistyölaboratorioissa tai Euroopassa toimittajien toimesta.”

Foodin

”Yleisesti ottaen voisin summata, että kaikken lisäravinteidemme raaka-aineet tulevat luotettavilta, pitkäaikaisilta kumppaneiltamme ja jokainen raaka-aine-erä tutkitaan. Kaikista raaka-aineista on lisäksi saatavilla puhtaustodistus, jonka lisäksi maahantuomiamme tuotteita tutkivat myös valvovat viranomaiset, kuten suomen tulli.”

Foodspring

”Some of our products are now on the Cologne list. We now have the security that our products can also be used by competetive athletes.”

”The following products are on the Cologne list: Whey Protein (Vanilla) & Shape Shake (Vanilla), Protein Bar (Hazelnut Cream), Energy Aminos (Lemon), Recovery Aminos (Promegranate), Sparkling Aminos (Grapefruit), Cocowhey (Mango), Omega 3, Daily Vitamins, BCAA, Zn, Mg and our creatine powder.”

”Cologne List® tarjoaa urheilijoille ja heidän kanssaan toimiville henkilöille neuvoja lisäravinteiden suteen. Listalle pääsevät ne lisäravinteet, jotka ovat läpäisseet tiukan testiseulan, jotta voidaan varmistua lisäravinteen puhtaudesta. https://www.koelnerliste.com/en/for-athletes:”

Leader

”Meidän lisäravinteet valmistetaan omassa tehtaassamme Vantaalla, ja proteiinipatukat omassa tehtaassamme Toholammella.”

”Näin tiedämme tarkkaan mitä aineita on tullut ovista sisään. Emme käytä tuotteissamme emmekä hyväksy tehtaisiimme World Anti-Doping Agency WADAn listattuja kiellettyjä ainesosia tai aineita. Lisäksi meillä on BRC ja FSSC sertifikaatit tehtaillamme (Toholammella BRC, jossa tehdään itse kaikki meidän patukat ja Vantaalla FSSC, jossa siis kaikki ravintolisät, urheiluvalmisteet yms valmistetan).”

”Päivittäisen laadunvalvonnan varmistamiseksi meillä on molemmissa tuotantolaitoksissa HACCP-järjestelmä, eli tarkoittaa lyhyesti sitä, että tuotteiden valmistuksen liittyvät riskit on arvioitu ja niiden hallintapisteet on määritelty ja turvattu.”

”Edellytämme myös raaka-ainetavarantoimittajiltamme vastaavaa sertifiointia.”

”Liitteenä vielä meidän anti-doping sertifikaatimme.”

Nutri Works

”Nutri Works tuotteet valmistetaan Suomessa ja Ruotsissa sijaitsevissa tehtaissa. Meillä on molemmilta tehtailta kirjalliset dokumentit, että niissä ei käsitellä doping aineita. Lisäksi molemmat tehtaat noudattavat hyvää valmistustapaa ja toimivat vakiintuneiden ISO laatujärjestelmien mukaisesti.”

”Arvoketjumme on erittäin turvallinen, tehtaillamme on pitkäaikaiset luotettavat asiakassuhteet raaka-ainetoimittajiin. TIlanteeseen, jossa jokin raaka-aine olisi sisältänyt dopingaineita ei ole saamani tiedon mukaan törmätty. Raaka-aine-eristä on saatavissa/ostettavissa lähes aina ulkopuolisen laboratorion sertifikaatti.”

”Teemme pistokoemaisesti laboratoriotestausta yhteistyössä tehtaiden kanssa.”

”Erätestaamme itse jokaisen tuote-erän ennen sen myyntiin tuloa. Tällä varmistetaan tuotteiden laatu, mitta-annos ym.”

”Tuotteidemme laillisuudesta ja pakkausselosteista vastaa yli 30 vuotta allalla ollut proviisori. Käytämme tuotesuunnittelussa myös arvostettua ravitoterapeuttia. Meillä on tärkeää, että kaikki tuotteidemme raaka.aineet ovat tunnettuja markkinoilla vakiintuneita raaka-aineita.”

Optishake (sama valmistaja kuin Pulsnutrition)

”Tuotteet valmistetaan Suomessa ja EU:ssa, tuotteesta riippuen. Esimerkiksi BCAA- ja pre workout -tuotteiden osalta Euroopassa on todella isoja tehtaita, joilta käsittääkseni lähes kaikki brändit tilaavat tuotteensa volyymietujen vuoksi. Sama pätee ymmärtääkseni esimerkiksi proteiinipatukoihin – hyvin harvalla brändillä on omaa patukkatuotantoa. Urheilujuomia ja (hera-)proteiinituotteita tuotetaan paljon Suomessakin, myös meidän käytössä olevia.”

”Meidän tuotteet ovat lähtökohtaisesti tasan samoja aineita ja samoista tuotantoeristä (vaikka ehkä tukkupakkauksissa) kuin mitä kaupasta vastaavilta brändeiltä (Puls ja Dexal) saa.”

Puhdas+

”Meille tuotteiden lisäaineettomuus on itsestään selvä valinta. Erilaiset lisä-, täyte- ja väriaineet aiheuttavat helposti käyttäjille erilaisia vatsaoireita ja niiden lisäämisellä saavutetaan erittäin harvoin jos koskaan mitään positiivisia vaikutuksia.”

”Lisäaineettomuuskaan ei yksin riitä takamaan tuotteen puhtautta ja sitä kuvaa nimessämme oleva plussa. Maksimaalisen tuotteiden puhtauden varmistamiseksi käytämme raaka-ainehankinnoissa vain luotettavia ja tunnettuja raaka-ainevalmistajia, jotka pystyvät takaamaan parhaan mahdollisen laadun varmistuksen. Tämän lisäksi vaadimme joka ikisestä raaka-aine-erästä analyysitodistuksen jolla todistetaan raaka-aineen puhtaus eräkohtaisesti.”

”Raaka-aineiden jatkokäsittelyssä eli lopputuotteiden valmistamisessa luotamme kotimaisten sopimusvalmistajien prosesseihin. Sopimusvalmistajien toimintajärjestelmät  täyttävät sekä kansalliset (mm. omavalvonta, HACCP) että kansainväliset vaatimukset (mm. FSSC 22 000 ja ISO 13485). Kotimaisilta sopimusvalmistajilta olemme myös vuosittain saaneet doping-todistukset, joilla taataan se ettei sopimusvalmistajan tiloissa käsitellä mitään WADAn (World Anti-Doping Agency) listalla lueteltuja dopingaineita tai muitakaan lääkeaineita.”

”Kun tuotteemme valmistetaan ilman lisäaineita, jokainen raaka-aine-erämme analysoidaan ja kun sopimusvalmistajamme sitoutuu tuotteiden valmistuksessa maksimaalisen puhtauden varmistamiseen, voimme ylpeänä printata tuotteen etikettiin nimen Puhdas+. Tällöin myös sopimusurheilijamme Nooralotta Neziri, Maria Huntington ja kymmenet muut voivat huoletta käyttää Puhdas+n ravintolisiä.”

Puls Nutrition (Sama valmistaja kuin Optishake)

”Tuotteet valmistetaan Suomessa ja EU:ssa, tuotteesta riippuen. Esimerkiksi BCAA- ja pre workout -tuotteiden osalta Euroopassa on todella isoja tehtaita, joilta käsittääkseni lähes kaikki brändit tilaavat tuotteensa volyymietujen vuoksi. Sama pätee ymmärtääkseni esimerkiksi proteiinipatukoihin – hyvin harvalla brändillä on omaa patukkatuotantoa. Urheilujuomia ja (hera-)proteiinituotteita tuotetaan paljon Suomessakin, myös meidän käytössä olevia.”

”Meidän tuotteet ovat lähtökohtaisesti tasan samoja aineita ja samoista tuotantoeristä (vaikka ehkä tukkupakkauksissa) kuin mitä kaupasta vastaavilta brändeiltä (Puls ja Dexal) saa.”

Skip

”Yritys ottaa tuotevalvonnan tosissaan ja onkin päättänyt noudattaa valvonnassa yhtä tarkkaa seulaa kuin lääkevalvonnassa. Skipin tuotteet ovat siis laadukkaamman valvonnan alla kuin yksikään elintarvikelainsäädännön mukaan valvottava tuote.”

SportLife

”Sanottakoon, että SportLife ei liity julkisuudessa esillä olleeseen Harala tapaukseen.”

”Olemme kotimainen laatua ja terveellisyyttä rakastava urheiluravinnebrändi. Haluamme pitää SportLife tuotteet täysin doping vapaana, jotta normaalitreenaajien lisäksi myös testattavat kilpaurheilijat voisivat hyödyntää SportLife tuotteita hyvällä omallatunnolla niin harjoituskaudella kuin kilpailukaudellakin.”

”Kaikki SportLife tuotteet suunnitellaan Suomessa ja n. 80% tuotteista valmistetaan vastuullisesti Suomessa ja loput muissa EU-maissa. Näiden tehtaiden yksi tärkeimpiä asioita on laadusta ja tuoteturvallisuudesta huolehtiminen, johon kuuluu mm. varmistaminen, että tuotteisiin ei pääse mitään ylimääräisiä aineksia tai epäpuhtauksia sisälle. Tehtailla ei käsitellä doping aineita ollenkaan.”

Lopuksi

Kuten ensimmäisessä artikkelissani ravintolisistä kirjoitin, ravintolisien myyntiin ei tarvita erikseen lupaa eikä niiden turvallisuutta valvota etukäteen. Elintarvikealan toimija on siis itse vastuussa ravintolisänsä turvallisuudesta ja siitä, että ne täyttävät määräykset. Ravintolisien markkinointi on vapaampaa kuin lääkkeiden, vaikka niiden ulkomuoto muistuttaa lääkkeitä ja joskus ne sisältävät jopa samoja aineita kuin lääkkeet.

Suurin osa yrityksistä vastasivat kyselyyni kattavasti ja heidän kiinnostus asiaa kohtaan oli positiivista ja kannustavaa. Heistä paistoi halu tuoda julki valvontaansa, jotta kuluttajatkin luottaisivat heihin.

Yritysten omavalvonta oli laadukasta. Jokaisella vastanneella yrityksellä oli selkeä toimintamalli tuotevalvonnalle ja suurin osa heistä testautti tuotte-eriä puhtauden varmistamiseksi. Lisäksi yrityksillä olis sopimuksia tehtaiden kanssa siitä, ettei näillä tehtailla valmisteta WADA:n luokittelemia kiellettyjä aineita. Tämän lisäksi kahden yrityksen tuotteet oli testattu myös ulkopuolisten toimesta niin, että ne ylsivät informed sport:n tai cologne list:n hyväksymäksi. Yksi yrityksistä valvoi tuotteitaan lääkevalvonnan tarkkuudella.

Kiitos kaikille yrityksille vastauksista ja yhteistyöstä tärkeän asian parissa.

Lähteet:

Beck, K., Thomson, J., Swift, R. & von Hurst, P. 2015. Role of Nutrition in performance enchancement and postexercise recovery. Open access Journal of Sports Medicine 6, 259-267.

Burke, LM. 2017. Practical Issues in Evidence Based Use of Performance Supplemets: Supplement Ineractions, Repeated Use and Individual Responses. Sports Medicine Mar; 47 (Suppl 1): 79-100.

Fimea.fi: https://sic.fimea.fi/arkisto/2016/3_2016/luonto-ja-laake/ravintolisat-laakkeen-ja-elintarvikkeen-rajapinnalla. 

Geyer, H., Parr, M., Mareck, U., Reinhart, U., Schrader, Y. & Schänzer, W. 2004. Analysis of Non-hormonal Nutritional Supplemets for Anabolic-Androgenic Steroids_Results of an International Study. International Journal of Sports Medicine March 2004.

Giannopoulou, I., Konstantinos, N., Apostolidis, N., Bayios, I. & Nassis, G. 2013. Performance Level Affects the Dietary Supplement Intake of Both Individual and Team Sports Athletes. Journal of Sports Science and Medicine 12:190-196.

Heikkinen, A., Alaranta, A., Helenius, I. & Vasakari, T. 2011. Use of dietary supplements in Olympic athletes is decreasing: a follow-up study between 2002 and 2009. Journal of the International Society of Sports Nutrition 8/1.

Ilander, O. 2014. Liikuntaravitsemus- tehoa, tuloksia ja terveyttä ruuasta. VKK-kustannus.

Koskelo, J. 2018. Liikunnan lieveilmiöt – doping. Luentosarja. Itä-Suomen avoin yliopisto.

Martinez-Sanz, J., Sospedra, I., Ortiz, C. Baladia, E., Gil_Izquierdo, A. & Ortiz-Moncada, R. 2017. Intended or Unintended Doping? A Review of the Presence of Doping Substances in Dietary Supplements Used in Sports. MDPI Open access-journal.

Maughan, R., Burke, L., Dvorak, J., Larson-Meyer, D., Peeling, P., Philips, S., Rawson, E., Walsh, P., Garthe, I., Geyer, H., Meeusen, R., van Loon, L., Shirreffs, S., Spriet, L., Stuart, M., Vernec, A., Currell, K., Ali, V., Budgett, R., Ljunqvist, A., Montjoy, M., Pitsiladis, Y., Soligard, T., Erdener, U. ja Engebretsen, L. 2018. IOC consensus statement: dietary supplements and the high performance athlete. British Journal of  Sport Medicine 52(7): 439-455.

https://www.creapure.com/en/creapure/what-creapure

https://www.koelnerliste.com/en/for-athletes

%d bloggaajaa tykkää tästä: