Iso kuva merkitsee enemmän kuin yksityiskohdat

Neljä asiaa ravitsemuksessa vaikuttavat suoraan terveyteen ja suorituskykyyn. Yritän verrata näitä osa-alueita kännykkään ja sen käyttämiseen, jos se jollekulle avautuu sitä kautta helpommin.

  1. Kokonaisenergiansaanti eli ruuan määrä (virtaa puhelimeen)
  2. Ruoka-aineiden laatu (puhelimen käsittely)
  3. Energiaravintoaineiden oikea suhde (itselle sopiva liittymätyyppi)
  4. Aterioiden ajoitus (itselle sopivat sovellukset)

latausIhminen ei toimi ilman energiaa, kuten puhelinkaan ei toimi ilman virtaa. Vaikka puhelimesta löytyisi uusimmat sovellukset ja sormenjälkitunnistukset, ne eivät toimi tyhjällä akulla. Yhtä lailla urheilijan vaatteet eivät heilu itsekseen eikä tassu mene toisen eteen, jollei energiaa riitä tarpeeksi. Liika syöminenkin on haitaksi monella tavalla, kuten myös puhelimen pitäminen jatkuvasti johdon päässä. Paljonko sitä energiaa sitten tarvitsee? On yleisesti todettu, että jokaisen henkilökohtainen kulutus riippuu mm. sukupuolesta, iästä, kehonkoostumuksesta, lajivalinnasta ja arkiaktiivisuudesta. Itse lisäisin tähän vielä temperamenttilaadun. Ne, jotka huomaavat jokaikisen suhahduksen ja kynän tippumisen, kuluttavat enemmän kuin ne, jotka istuvat rauhassa paikallaan, vaikka ympärillä olisi jaossa ilmaisia Reebokin uutuustuotteita 😉 Energiatasapainon ollessa kunnossa, treeneistä kehittyminen ja palautuminen ovat optimaalisia. Lisäksi lihaskudos lisääntyy rasvakudoksen vähentyessä.

lataus (1)Onko väliä, mistä ruoka-aineista energian ottaa? Sillä on yhtä paljon merkitystä, kuin sillä, miten ihminen käsittelee puhelintaan. Jatkuvasti taskusta tippunut tai auringonpaahteessa seissyt puhelin hajoaa ennemmin kuin huolellisesti käsitelty. Samoin käy,  jos ottaa jatkuvasti energian ruuista, jotka eivät sisällä tarvittavia vitamiineja ja kivennäisaineita tai käyttää rasvoja, jotka tukkivat verisuonia. Vartalo sanoo itsensä irti ennemmin tai myöhemmin, suorituskyky kärsii jo paljon ennen sitä.

Energialla saadaan ihminen toimimaan ja järkevillä ruoka-ainevalinnoilla toiminta jatkuu pitkään tehokkaana, minkä jälkeen voidaan aloittaa miettimään energiaravintoaineiden jakaumaa. Tätä voidaan puhelimessa verrata liittymätyypin valintaan. Tarvitsetko internetiä, ulkomaan puhepakettia vai tekstiviestejä? Mikä on juuri sinulle tarkoituksenmukainen hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen suhde? Tähän vaikuttavat suuresti tavoitteet ja lajivalinta. Haluatko jaksamista treeneihin? Vai oletko kiinnostunut isoista ja erottuvista lihaksista? Onko tavoitteenasi pudottaa painoa? Karkeasti jaoteltuna kestävyysominaisuuksia painottavat lajit, esimerkiksi hiihto ja crossfit tarvitsevat enemmän hiilihydraattia kuin voimalajit, esimerkiksi punttisaliharrastus.

Ateriarytmi

©Paula Lehtinen (Kuva muikailtu Reneissance Diet-teoksesta pienin ajatusmallimuunnoksin)

Tässä yhdenlainen näkemys ateriarytmistä. Jokaisen mieltymykset ovat vähän erilaiset, mutta tätä voi käyttää ohjenuorana, kun etsii itselleen sopivinta.[/caption]

Kun ruuan määrä ja laatu ovat optimaaliset, voidaan miettiä ateriarytmiä. Toisin sanoen, kun puhelimen akku on täynnä ja se on huolellisen käsittelyn jäljiltä toimiva, voidaan siihen hankkia erilaisia sovelluksia. Sovellukset tekevät puhelimen käytöstä mukavaa ja helppoa. Samoin aterioiden ajoitus tekee treenaamisesta mukavampaa ja helpompaa kohonneen vireystilan kautta heijastuen suoraan suorituskykyyn. Aterioiden ajoituksella ei kuitenkaan ole mitään käytännön merkitystä, jos energiaa on liian vähän. Ateriarytmin merkitys jää olemattomaksi myös silloin, kun ruuan laaduttomuus aiheuttaa sairasteluja tai treeniväsymystä. On myös turha yrittää korjata ateriarytmillä energiaravintoaineiden epätarkoituksenmukaista jakaumaa eli tilannetta, missä kestävyysurheilija yrittää selvitä pelkällä proteiinilla tai pikajuoksija nauttii vain rasvoja. Aivan kuten puhelimeenkin on turha ladata watsappia, jos akussa ei ole virtaa, puhelin tökkii jatkuvasti huolimattoman käsittelyn seurauksena tai jos liittymän mukana ei ole tullut hankittua internetiä.

Seppo Alangon kanssa yritämme avata asiaa myös liikkuvan kuvan avulla hänen omalla youtube-kanavallaan.

Lähteet:

Beck, K., Thomson, J., Swift, R. & von Hurst, P. 2015. Role of Nutrition in performance enchancement and postexercise recovery. Open access Journal of Sports Medicine 6, 259-267.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19225360

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21660839

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10865771

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17367567

Ilander, O. 2014. Liikuntaravitsemus- tehoa, tuloksia ja terveyttä ruuasta. VKK-kustannus.

Israetel, M. 2014. The renaissance diet – A scientific approach to getting leaner and building muscle. E-book.

Terveurheilija.fi

%d bloggaajaa tykkää tästä: