Energiansaanti

Onko sinulle koskaan käynyt niin, että tulet illalla kotiin ja syöt hallitsemattomasti lähes kaikkea, mitä näet? Usein vielä energiapitoista, kuten pizzaa, jäätelöä, lihaa jne? Tuntuu, että mikään ei riitä ja ruokailun jälkeen olo on huono, kun tuli ahdettua niin paljon.

Esimerkki on kuvaus tyypillisen kiireisen ihmisen tai tunnollisen keittolounastajan iltaruokailusta. Liian vähäenerginen ruokavalio on paitsi painonpudottajien, myös aktiivikuntoilijoiden ja urheilijoidenkin tyypillinen ongelma. Energiaa on vartalossa aivan liian vähän, pahimmassa tapauksessa jopa useamman päivän ajalta.

Uskallan väittää, että yhdellekään aktiivikuntoilijalle,  urheilijasta puhumattakaan, pelkkä salaatti tai keitto ei riitä lounaaksi. Ei edes viikon treenaamattomuuden jälkeen.

Tasainen energiansaanti pitkin päivää (5-6 ateriaa) noin 2-4 tunnin välein pitää kylläisenä ja auttaa esim. edellisenä päivänä treenattuja lihaksia kehittymään. Energiansaannin on hyvä painottua aaupäivään, mikä estää enegiavajeen iltaa kohden. Jos yrität pudottaa painoa syömällä liian vähän (liian suuri vaje), elimistö suorittaa sisäistä kannibalismia syömällä jo olemassa olevia lihaksia. Lisäksi se pitää kaikista saaduista kaloreista kiinni, jolloin aineenvaihdunta hidastuu ja paino saattaa jopa nousta.

Suurimman osan päivän aterioista tulisi sisältää kaikkia energiaravintoaineita (hiilihydraattia, proteiinia ja rasvaa), jotta elimistö uskaltaa kuluttaa ilman pelkoa, ettei ruokaa tulekaan. Säännöllinen liikuntaharrastus (3-4krt/vko) kuluttaa elimistöä aika tavalla ja kehittyminen edellyttää riittävästi ravintoa. Energiansaannin on hyvä olla himpun verran suurempi kuin kulutuksen, jotta taataan paras kehitys treenistä👍🏽

%d bloggaajaa tykkää tästä: